Oorlogsdagboek van Odon Van Pevenaege 

Het is nu al meer dan honderd jaar geleden dat "den Grooten Oorlog" losbarstte en dat Odon Van Pevenaege zijn belevenissen begon neer te schrijven. 

Hij werd te Maarke-Kerkem geboren op 10 januari 1893. Zijn vader, Oscar Van Pevenaege, werd geboren op de Ganzenberg te Schorisse en zijn moeder, Clothilde Bousard is afkomstig van Maarke-Kerkem. 

In september 1913 moest Odon naar het leger en hij werd ingelijfd bij het 1ste regiment der grenadiers. Eén jaar later, op 3 augustus, verlieten de grenadiers de kazerne te Brussel. 

De grote oorlog begon op 4 augustus. Reeds op 2 augustus begon Odon met het neerschrijven van zijn belevenissen. Dag na dag en dit tot 28 april 1915 noteert hij alles wat hij belangrijk vond. Als dagboek gebruikte hij daarvoor een klein zwart schriftje. 

Hij sneuvelde te Sint-Jacobscapelle aan de IJzer op 15 juli 1917. Het is beslist de moeite waard om zijn verhaal over zijn voettocht door België en zijn verblijf in de tranchées te lezen in het "Oorlogsdagboek van Odon Van Pevenaege" door Marc Vuylsteke.

Het boek is niet meer verkrijgbaar.