150 jaar Louise-Marie
De heemkundige Kring Businarias gaf ter gelegenheid van de viering van 150 jaar Louise-Marie een boek uit. "150 jaar Louise-Marie" telt 224 pagina's en is geschreven door Rudi Van Paemel, Marc Vuylsteke en Antoine Lefever .
Louise-Marie is een ongewone naam voor een uniek dorp, verscholen in de Vlaamse Ardennen. Het is gelegen op de flanken van de Muziekberg, midden de bosrijke natuur van het Muziekbos, Nukerkebos en Sint-Pietersbos. De naam Louise-Marie herinnert aan de sterfdag van de eerste Koningin van België, Louise-Marie. Zij overleed op 11 oktober 1850. Op die dag had ook de eerste steenlegging van de kerk plaats.
Rudi Van Paemel zocht in oude archieven en puzzelde het ontstaan van Louise-Marie in mekaar. Wat was het aandeel van Baron De Mooreghem de Fiennes, van Baron Lefebvre en van E.H. Modest Glorieux? Wie protesteerde er tegen de oprichting van de nieuwe parochie? Hoeveel heeft de bouw van de kerk gekost? Wie maakte er deel uit van de eerste kerkfabriek? Verder gaf hij nieuwe informatie over het Hof van Mooreghem, over Nitterveld, over het Muziekbos, over ...
De geschiedenis van de lagere school nam Marc Vuylsteke voor zijn rekening. Wanneer werd de jongensschool gebouwd? Wie nam het initiatief? Wie waren de eerste onderwijzers? De meisjesschool kwam slechts vijftig jaar later en dit op vraag van pastoor R. Van den Abeele. De eerste school was meer een soort staatsschool, dan een gemeenteschool en pas veel later werd het de "pastersschool" zoals pastoor Loof beweerde. Vijf gemeenten moesten bijdragen in de betaling van de onkosten en dit verliep niet altijd van een leien dakje. Het gemeentebestuur van Etikhove draaide nogal dikwijls alleen op voor de kosten. Voorwaar een boeiende geschiedenis.
Antoine Lefever behandelde de geschiedenis van de talrijke verenigingen van Louise-Marie. De duivenmaatschappij, "De Hardvliegers" vierde reeds haar honderd jarig bestaan. De karabijnschutters komen opnieuw tot leven en ook de allereerste wielertoeristenclub, "De pedaalridders". Natuurlijk gaat de nodige aandacht naar de belevenissen van de unieke "Bierfluiters" en naar de geschiedenis van de zovele kermissen.
Een boek over Louise-Marie zonder de merkwaardige dorpsfiguren zoals "den Bels", Mol, Carnac en zovele anderen is onvoorstelbaar. Een geschiedenis van Louise-Marie schrijven zonder het te hebben over SK Louise-Marie, de eerste voetbalclub, over de familie De Cubber, Huize Vlaamse Ardennen en meester Oskar is ondenkbaar. Ook de toneelgroep "Vergeet-ons-Nietje" en het plaatselijke KVLV kregen eveneens een plaatsje in het boek waarin, hoe kan het ook anders, talrijke foto's werden opgenomen.
Een boek dus voor iedereen die Louise-Marie genegen is. Het boek werd officieel voorgesteld in aanwezigheid van Koning - toen nog Prins - Filip. Het is gedrukt op glanzend papier en is geïllustreerd met talrijke zwart-wit foto's. Het boek kan tegen een lage kostprijs aangeboden dank zij de steun van het provincie- en gemeentebestuur.