Ontstaan van Louise-Marie 

In de periode tussen De Slag bij Waterloo in 1815 en de Belgische revolutie, maakte België deel uit van het Nederlandse rijk. In die tijd was bijna gans de streek waar nu Louise-Marie ligt het eigendom van  twee grootgrondbezitters, Baron Van Hoobrouck de Mooreghem en Baron Lefebvre uit Doornik. Zij wilden allebei een kerk bouwen om er omheen een nieuwe gemeente op te richten. De onlusten in 1830 doorkruisten echter hun plan.

Pas 15 jaar later werd er terug gedacht aan een nieuwe parochiekerk. De eerste steen werd gelegd op 11 oktober 1850, op de dag dat de eerste koningin van België, Louise-Marie d'Orléans overleed. 

Op 19 september 1853 wordt de kerk feestelijk ingehuldigd, dag op dag zeven jaar na de verschijning van Onze-Lieve-Vrouw in het Franse 'La Salette'. De parochiekerk wordt dan ook genoemd naar Onze-Lieve-Vrouw van La Salette. Rond de kerk verrijst het dorpje Louise-Marie. 

Louise-Marie maakt deel uit van drie deelgemeenten van Maarkedal, namelijk Etikhove,Nukerke en Schorisse, een deel hoort bij de stad Ronse en een klein deel hoort zelfs bij het Waalse Ellezelles.

De complete geschiedenis van Louise-Marie kan je lezen in het boek "150 jaar Louise-Marie". Een uitgave van Businarias.

Link naar de website van Louise-Marie.