Valerius De Saedeleer (1867-1941)
De Saedeleer werd te Aalst geboren op 4 augustus 1867 en overleed te Leupegem op 16 september 1941. In Sint-Martens-Latem schilderde hij rond 1893 een aantal impressionistische doeken. In dit dorp dat hij later zou helpen beroemd maken verbleef hij slechts enkele maanden. Hij verhuisde naar Gent, vervolgens naar Blankenberge en dan naar Aalst waar hij huwde met Clemmeke of Clementina Limpens. Hij keerde naar Latem terug maar niet voor lang.
Met zijn gezin trok hij opnieuw op zwerftocht en kwam terecht in Wenduine, Sint-Denijs-Westrem, Afsnee en Lissewege. Enkele jaren later, in de periode 1898 tot aan zijn verhuis naar Tiegem, schilderde hij onder invloed van de Vlaamse Primitieven landschappen in een uiterst strenge vormgeving en met zorg gekozen nuanceringen. Voor de derde keer woonde hij nu in Sint-Martens-Latem en vervoegde er de kunstenaarskolonie van de eerste Latemse groep met Albijn van den Abeele, George Minne, Gustave en Karel van de Woestijne en Albert Servaes. Victor Moreels, een mecenas uit Tiegem, bouwde in 1908 ten behoeve van Valerius De Saedeleer het "Huis Ten Berge" in Tiegem, en de schilder raakte er bevriend met Stijn Streuvels.
Tussen 1809 en 1914 ontwierp hij een reeks schilderijen die als zijn schoonste en zijn sterkste mogen beschouwd worden. Het zijn de werken die zijn blijvende faam gemaakt hebben en die hij niet meer overtroffen heeft. Hij kreeg lovende krantenartikelen en succesrijke tentoonstellingen volgden elkaar op. In 1913 kwam ook Gustave van de Woestijne in Tiegem wonen en samen trokken ze op reis naar Italië.
Bij het uitbreken van de eerste wereldoorlog, in augustus 1914, vluchtte hij met zijn gezin naar Wales (Aberystwyth). Daar kreeg de dochter Elisabeth contact met de volgelingen van de beroemde William Morris en zij heeft zich dan in het textielambacht gespecialiseerd. Na de oorlog keerde de familie naar Vlaanderen terug en betrok een villa op de Bossenare te Etikhove, die De Saedeleer prompt "Villa Tynlon" noemde, naar de woning die ze hadden in Wales. Hij werd er de patriarch van de Vlaamse kunst. Hij stierf te Leupegem in de woning van zijn dochter op 74-jarige leeftijd.
Meer over Valerius De Saedeleer in het boek "Valerius De Saedeleer......achterna".