Nukerke

Halfweg tussen Oudenaarde en Ronse, ligt op de top van de heuvel Nukerke, een der deelgemeenten van Maarkedal. Vanwaar je ook komt, telkens zie je de hoog gelegen Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk, die het landschap overheerst. Het reliëf is sterk golvend, variërend van 30m in de valleien van de Holbeek en Meulebeek, over 87m hoogte rond het dorpscentrum tot 122m aan de Kruisberg, de grens met Ronse. De rijksweg Gent-Valenciennes (N60), doorkruist het dorp.

 De spoorweglijn Gent-Ronse in gebruik sedert september 1861 loopt door een tunnel van 415m lengte onder de Spichtenberg (de eerste tunnel in Vlaanderen). Nukerke is een zuiver landelijke gemeente, zonder industrie. Op een oppervlakte van 1215 ha liggen nog een honderdtal boerderijen verspreid. Het bosbestand is teruggevallen tot op ongeveer 45 ha. De grond is een overwegend vruchtbare en goed drainerende lichte-zandleemboden, natter in de vele beekvalleien. 

Tientallen bronnen ontspringen er en voeden verscheidene kleine beekjes. Het landschap is er een met steeds wisselende vergezichten. De panorama's in de richting van Oudenaarde naar het noorden, naar het oosten toe in de richting van de Maarkebeek en naar het westen op de wijken Kuithol en Kabernhol zijn enig. De heuvelachtige landerijen en weiden, de stemmige hoekjes vormen een streling voor het oog. Het is een paradijselijk oord met vele goede landbouwwegen, geliefd bij vele wielertoeristen en wandelaars.

Een publicatie over Nukerke van Businarias is "Het landboek van Nukerke".